Jongeren

Jongeren

Kinderen en jongeren zijn onze toekomst. Toch groeit 1 op de 7 kinderen op in armoede, waardoor ze minder kansen krijgen in het leven. En voor meer dan de helft van de kinderen onder 3 jaar, is helemaal geen plaats in de crèche.

Kinderen en jongeren groeien op in een samenleving die volwassenen hebben uitgetekend. Het zijn volwassenen die bepalen welke kansen zij krijgen, in welke samenleving zij opgroeien, hoe ze zich kunnen ontplooien. Hoe logisch is dat eigenlijk?

Hoe nemen we beslissingen in samenspraak met jongeren, in plaats van alleen over jongeren? Wat moeten we doen zodat elk kind Nederlands kent? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen nooit meer met een lege brooddoos naar school moeten?

Beslis mee wat de belangrijkste uitdagingen zijn die we samen moeten aanpakken.

Maak The Big Shift naar de beste start voor jongeren en kinderen.

 
“Sommige kinderen vinden een zakje chips in hun brooddoos op school. Of zelfs helemaal niets. Dat moet stoppen.”

- Conner Rousseau

dit zijn de uitdagingen voor jongeren.

Bepaal nu mee welke uitdagingen we meenemen.

Elke jongere een stem in de politiek

Kinderen en jongeren hebben een uitgesproken mening en toch hebben ze weinig inspraak in het beleid. Kan dat anders?

Stop lege brooddozen

1 op de 7 kinderen groeit op in armoede. Hoelang aanvaarden we dat nog?

Elk kind een sport, hobby en cultuur

Niet elke jongere heeft toegang tot hobby's, sport of cultuur – net daar waar ze ontdekken wie ze zijn en vrienden maken voor het leven.

Stop pesten nú

Pesten kan leiden tot depressie en zelfdoding. Liefst 16% van de tieners wordt gepest. En dat is 16% te veel.

Elke klas een sterke leerkracht

Hoe zorgen we ervoor dat er genoeg sterke leerkrachten zijn om onze kinderen het beste onderwijs te geven?

Elke schoolverlater een diploma

Elke school-verlater een diploma

Een diploma is een kickstart voor een leuke job en betere toekomst. Toch verlaat 1 op de 10 leerlingen de middelbare school zonder diploma.

Elk kind Nederlands

Nederlands is de basis om kansen te kunnen grijpen in het leven: werken, studeren, vrienden maken ... Toch gaat het Nederlands bij scholieren sterk achteruit.

Elk kind kinderopvang

De eerste 1000 dagen zijn cruciaal in de ontwikkeling van een kind, en sociaal contact speelt daar een grote rol in. Toch kan 1 op 3 niet terecht in kinderopvang.

Jongeren

Kinderen, jongeren en politiek: de combinatie zou even vanzelfsprekend moeten zijn als kinderen en sport of kinderen en de jeugdbeweging. Want hoe meer de stem van de jeugd gehoord wordt, hoe beter we uitdagingen als kinderarmoede kunnen aanpakken.

1 op de 7 kinderen groeit op in armoede. Toch krijgen kinderen in armoede zelden interviews in primetime op tv. Ze hebben volwassen nodig om het voor hen op te nemen. Elke samenleving moet beoordeeld worden op hoe ze kansarme gezinnen helpt.

De jeugdjaren zijn misschien wel de belangrijkste jaren in de ontwikkeling van elke mens. Op school doen kinderen zoveel meer dan leren schrijven. En in de voetbal- of basketbalclub doen ze zoveel meer dan alleen sporten.

Op school, via cultuur en via hobby’s als de jeugdbeweging, sport en andere activiteiten leren kinderen wie ze zijn, met vallen en opstaan. Ze leren er in team werken, ontplooien hun talenten, maken vrienden voor het leven. Hoe zorgen we ervoor dat elk kind gelijke toegang heeft tot sport, hobby’s en cultuur?

Pesten een groot probleem, vooral op school. De negatieve gevolgen van pesten op school zijn gigantisch. Slachtoffers van pesten voelen zich eenzaam en waardeloos. Initiatieven als week tegen pesten zijn broodnodig.

Zou elke week niet een week tegen pesten moeten zijn, om alle kinderen en leerkrachten tips tegen pesten aan te reiken? En zou niet elke dag een dag van de leerkracht moeten zijn? Verdient wie lesgeeft niet alle steun, als stuwende kracht van ons onderwijs?

Om kinderen een zo sterk mogelijke start te geven in het leven, is ook de buitenschoolse kinderopvang (crèche) onmisbaar. Toch is voor meer dan de helft van de kinderen onder 3 jaar geen plaats in de kinderopvang. Elke kinderverzorgster moet gemiddeld maar liefst 9 kinderen onder haar hoede nemen. Weinig landen in Europa doen het slechter. De opleiding naar en de job van kinderverzorgster moeten zo aantrekkelijk mogelijk worden. Ook onthaalouders vervullen een essentiële rol.