Klimaat

klimaat

Wat begon als klimaatverandering, is nu een klimaatcrisis. De gevolgen zijn vandaag al voelbaar, ook in ons land. Zo was het noodweer van deze zomer beslist geen toeval. De klimaatverandering leidt tot meer extreem weer, zoals hevige regenval. Daar zijn alle wetenschappers het over eens.

Van stormen en overstromingen tot extreme droogte en hittegolven: als we onze CO2-uitstoot nu niet drastisch verlagen, worden de gevolgen voor mens en dier alleen maar groter. Noodweer, hongersnood en gewapende conflicten zullen nog meer slachtoffers maken.

Hoe zorgen we ervoor dat onze verwarming, ons energieverbruik en onze consumptie de natuur niet kapotmaken? Hoe stoppen we de luchtvervuiling? Hoe laten we onze kinderen en jongeren een leefbare planeet na?

Beslis mee wat de belangrijkste uitdagingen zijn die we samen moeten aanpakken.

Maak The Big Shift naar een leefbaar klimaat.

 
“Welke planeet laten we onze kinderen en jongeren na? We hebben de keuze. Maar dan moeten we nú in actie schieten.”

- Kris Verduyckt, federaal parlementslid

dit zijn de uitdagingen voor klimaat.

Bepaal nu mee welke uitdagingen we meenemen.

Stop files

Jaarlijks staan we tot 195 uur in de file. Wanneer pakken we het fileprobleem eindelijk aan?

Proper zwemwater in publieke vijvers en waterlopen

Op een hete zomerdag in de vijver om de hoek springen. Een zalige ontspanning voor kinderen, toch?

Meer natuur en ruimte voor fietsers en wandelaars

Vlaanderen is volgebouwd. Er zijn weinig regio's met nog minder bos. Tijd om de prioriteiten te herdenken?

Milieuvriendelijk én betaalbaar vervoer voor iedereen

Milieu-vriendelijk én betaalbaar vervoer voor iedereen

Als we onszelf en het klimaat beter willen beschermen, is proper vervoer een prioriteit. Hoe maken we dat betaalbaar?

Alle woningen energiezuinig

Slecht geïsoleerde woningen zijn slecht voor het milieu en onze portemonnee. Woningen moeten zuinig én betaalbaar worden voor iedereen.

Gezonde lucht

Jaarlijks sterven meer dan 6.500 mensen aan vervuilde lucht, vooral in steden. Hoelang nog voor we weer opgelucht kunnen ademhalen?

Gezond, lokaal én betaalbaar eten

Megastallen vervuilen de natuur, terwijl boeren steeds minder verdienen. Hoe maken we landbouw weer duurzaam, lokaal en betaalbaar?

Minder CO2-uitstoot

België is een klein land maar een grote vervuiler. Hoe krijgen we onze CO2-uitstoot naar beneden?

Klimaat

Wat klimaat is? Simpel. De gemiddelde weerstoestand over een langere periode. En die kan door de eeuwen heen veranderen. Dan spreekt men over een klimaatverandering.

Vandaag zitten we middenin de meest dramatische klimaatverandering die de mensheid ooit gekend heeft. En wat meer is: we hebben die verandering zelf veroorzaakt. De uitstoot van CO2, een broeikasgas, zorgt ervoor dat de hitte van de zon niet kan ontsnappen en in onze atmosfeer blijft. Vooral de consumptie van fossiele brandstoffen, zoals olie, en ontbossing zijn daarvan de oorzaak.

Het gevolg is in de eerste plaats dat de aarde opwarmt. Toch gaan de gevolgen van klimaatverandering veel verder dan dat. Een warmere aarde betekent ook meer overstromingen, meer extreem weer, langere en meer frequente droogtes, meer hittegolven…

De centrale vraag is dus duidelijk. Hoe verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, om de CO2-vervuiling terug te dringen, en zo de planeet te redden?

Ook het evenwicht tussen mens en milieu is grondig verstoord. Als we het over milieu hebben, dan hebben we het over de grond, het water en de lucht rond ons heen. De mens vervuilt het milieu al tientallen jaren.

Zo raakte onlangs bekend dat de 3M-fabriek in Zwijndrecht PFOS-vervuiling veroorzaakte. Het gevolg? In heel wat waterlopen en vijvers is het niet veilig om te zwemmen. Nochtans is er heel veel vraag naar plaatsen om veilig buiten te zwemmen.

Want ook dit is een feit: Vlaanderen is volgebouwd. Heel wat mensen hebben geen natuur of bos in de buurt voor een deugddoende natuurwandeling, laat staan een zwemvijver. Dat terwijl wandelen in het bos gezond is voor lichaam én geest.

Jongeren organiseren grote acties voor het klimaat. En gelijk hebben ze. Ze zijn niet verantwoordelijk voor de vervuiling, maar erven mogelijk wel een onleefbare planeet.

Moeten we niet vaker lokaal eten en inzetten op lokale landbouw? Hoe maken we de buitenlucht weer gezond?

Hoe maken we de shift naar duurzaam consumeren, duurzaam renoveren, duurzaam bouwen, duurzame mobiliteit en duurzame voeding? Kortom, hoe maken we de shift naar duurzaam leven?