Klimaat

klimaat

Wat begon als klimaatverandering, is nu een klimaatcrisis. De gevolgen zijn vandaag al voelbaar. Jaarlijks sterven meer dan 6.500 mensen aan vervuilde lucht, vooral in onze steden. De pandemie zorgde even voor meer propere buitenlucht, maar nu is de lucht weer even vuil als voor de crisis. Hoelang nog voor we opgelucht kunnen ademhalen?

Als we onszelf en het klimaat beter willen beschermen, is proper vervoer een prioriteit. Daar hangt een prijskaartje aan vast. Hoe maken we milieuvriendelijk vervoer betaalbaar voor iedereen?

Hoe zorgen we ervoor dat onze verwarming, ons energieverbruik en onze consumptie de natuur niet kapotmaken? België is een klein land maar een grote vervuiler. Hoe krijgen we onze CO2-uitstoot naar beneden?

Geef jouw idee en maak The Big Shift naar een leefbaar klimaat.

 
“Welke planeet laten we onze kinderen en jongeren na? We hebben de keuze. Maar dan moeten we nú in actie schieten.”

- Kris Verduyckt, federaal parlementslid

Geef jouw idee

Meer dan een maand lang konden mensen stemmen op hun belangrijkste uitdagingen. Dit is het resultaat. Hoe zou jij deze uitdagingen aanpakken? Laat van je horen en misschien wordt jouw idee werkelijkheid.

MILIEUVRIENDELIJK ÉN BETAALBAAR VERVOER VOOR IEDEREEN

Als we onszelf en het klimaat beter willen beschermen, is proper vervoer een prioriteit. Hoe maken we dat betaalbaar?

Meer info Geef jouw idee →

GEZONDE LUCHT

Jaarlijks sterven meer dan 6.500 mensen aan vervuilde lucht, vooral in steden. Hoelang nog voor we weer opgelucht kunnen ademhalen?

Meer info Geef jouw idee →

MINDER CO2-UITSTOOT

België is een klein land maar een grote vervuiler. Hoe krijgen we onze CO2-uitstoot naar beneden?

Meer info Geef jouw idee →
  • UPDATE: Dit zijn – tot nu toe – de belangrijkste uitdagingen

    05-11-2021 Al meer dan 4.000 mensen stemden op hun belangrijkste uitdagingen om onze samenleving beter, warmer en meer solidair te maken. Ontdek de tussentijdse resultaten en stem ook op jouw uitdagingen vóór 20 november. Stem nu ook op jouw uitdagingen The Big Shift is onze uitnodiging aan elke progressieve Vlaming om de uitdagingen van onze samenleving aan te pakken. De eerste stap? Samen beslissen wat de belangrijkste uitdagingen zijn. Daarvoor ka... lees meer

  • Tijdens de kick off van The Big Shift stemden 1.000 mensen op hun belangrijkste uitdaging

    28-10-2021 Op zaterdag 23 oktober vond de kick-off van The Big Shift plaats in Mechelen. Meer dan 1.000 deelnemers beslisten al mee wat de belangrijkste uitda... lees meer

  • Herbekijk de openingsspeech van Conner Rousseau

    22-10-2021 Op zaterdag 23 oktober trapte Conner Rousseau The Big Shift af: "Tijd voor iets anders, iets beters, iets positiefs. Voor openheid en vertrouwen. V... lees meer

VEILIGHEID
Ontdek uitdaging
Kom te weten waarom deze thema’s zo belangrijk zijn.