Veiligheid

veiligheid

Om echt te groeien als mens, moet je je in de eerste plaats veilig voelen. Je veilig voelen thuis, op het werk en tussenin zonder al te veel accidenten, dat is het doel. Het is ook belangrijk dat onze kinderen zich kunnen ontplooien in een veilige omgeving. Vanaf de lagere school tot ze het nachtleven ontdekken. Veiligheid is een kernvoorwaarde om goed te leven.

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zichzelf kan zijn, altijd en overal? Dat kinderen opgroeien in een warme en veilige thuisomgeving, dat ze veilig naar school kunnen en vertrouwen in de politie?

Beslis mee wat de belangrijkste uitdagingen zijn die we samen moeten aanpakken.

Maak The Big Shift naar meer veiligheid.

 
“Als je je kinderen naar school stuurt, moet je gerust kunnen zijn dat ze veilig aankomen. Punt."

- Joris Vandenbroucke, federaal parlementslid

Dit zijn de uitdagingen voor veiligheid.

Bepaal nu mee welke uitdagingen we meenemen.

Veilig op internet

Van criminelen die bankrekeningen plunderen tot pedofielen die kinderen foto's willen ontfutselen, de online criminaliteit neemt toe. Hoe houden we het internet veilig voor iedereen?

Nooit meer verkeersdodenverkeers-doden

Het aantal verkeersdoden staat op het hoogste punt in 5 jaar. Hoe keren we die evolutie?

Wederzijds respect tussen politie en burgers

We willen allemaal veilige en aangename buurten. Waarom trekken we dan niet aan hetzelfde zeel?

Veilige buurten

Er zijn heel wat wijken waar je na het donker liever niet komt, vooral in grote steden. Hoe maken we het veilig voor iedereen?

Stop dieven en dealers

Drugsnaalden in de inkomhal van je appartement, fiets gestolen... In Vlaanderen zijn jaarlijks meer dan 60.000 gevallen van straatcriminaliteit en 30.000 drugsfeiten.

Elk kind veilig naar school

Elke dag zijn 14 kinderen betrokken bij een ongeval op weg van of naar school. Hoelang aanvaarden we dit nog?

Elk kind een veilige thuis

Vandaag zitten 15.851 kinderen en jongeren in een slechte thuissituatie. Hoe zorgen we ervoor dat zij gelukkig kunnen opgroeien?

Stop racisme en LGBTQI+ haat

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Hoe maken we een einde aan discriminatie, voor altijd?

Veiligheid

We gaan pas vooruit als iedereen zich veilig kan voelen. Op de werkvloer kan je inzetten op veiligheid met cyber security experts, maar ook thuis moet je veilig op het internet kunnen. Het is belangrijk om de digitale kloof te dichten en mensen digitaal wegwijs te maken. Steeds meer criminaliteit gebeurt via het internet en de meldingen voor internetfraude lopen op. Nochtans blijven de daders in veel gevallen onbekend. Dat moet toch beter kunnen?

Wie veiligheid wil aanpakken, kan niet om verkeersveiligheid heen. Het aantal verkeersdoden per jaar in België is te hoog. Een auto ongeluk of verkeersongeval is snel gebeurd. Het is belangrijk dat we op een veilige manier op het werk geraken. Kinderen hebben nood aan een veilige fietsroute naar school, zonder accidenten. Veilige buurten zonder onveilige situaties, dat is de ambitie.

Het vertrouwen tussen politie en burgers is ver zoek. Soms kiezen relschoppers de politie als doelwit. Tegelijk stijgt het aantal klachten van politiegeweld. We willen allemaal veilige en aangename buurten. Waarom trekken we dan niet aan hetzelfde zeel?

Om je veilig te voelen, is het belangrijk dat er voldoende safe spaces zijn voor iedereen. Racisme, homohaat, discriminatie op het werk, dat kan toch niet langer? Structureel racisme aanpakken, doen we dat door praktijktesten of zijn er nog betere oplossingen?

Gevallen van homohaat of gaybashing, zoals recent in Oudenaarde, daar moeten we ons tegen verzetten. Zo zijn er nog voorbeelden van discriminatie te vinden. Echte gelijkheid komt er niet alleen door een LGBTQIA+ vlag op te hangen, maar vooral door actie te nemen. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, altijd en overal. Help ons deze uitdaging aan te pakken.