Welvaart

welvaart

Hoe meet je de sociale welvaart van een land? 1 simpele vraag kan volstaan. Hebben mensen het gevoel dat ze vooruit kunnen in het leven, dat morgen beter wordt dan vandaag? Die vraag geldt voor iedereen. Of je nu werkt, gepensioneerd bent of niet kan werken.

Vandaag is de realiteit dat zelfs wie elke dag keihard zijn best doet, niet altijd vooruit gaat. De energiefactuur neemt een steeds grotere hap uit het budget. Een verliefd koppel kan lang niet altijd een huis betalen, zelfs wanneer ze allebei werken. Duizenden Vlamingen werken fulltime, maar ontsnappen niet aan de armoede. Ondertussen sluizen superrijken miljarden weg naar belastingparadijzen.

Hoe maken we energie én wonen opnieuw betaalbaar? Hoe organiseren we de samenleving zodat iedereen zijn deel doet, maar ook zijn deel krijgt? Wanneer maken we een definitief einde aan fiscale fraude? Hoe beschermen we het best onze solidariteit?

Kortom, hoe zorgen we ervoor dat iedereen vooruit kan in onze samenleving?

Beslis mee wat de belangrijkste uitdagingen zijn die we samen moeten aanpakken.

Maak The Big Shift naar meer sociale welvaart .

 
“Veel mensen doen keihard hun best, maar krijgen daar te weinig voor terug.”

- Melissa Depraetere, federaal fractieleider

dit zijn de uitdagingen voor welvaart.

Bepaal nu mee welke uitdagingen we meenemen.

Jobs die lonen en zekerheid bieden

Een job die ervoor zorgt dat je vooruit kan. Het klinkt vanzelfsprekend. Hoe maken we er een realiteit van?

Betaalbaar wonen voor iedereen

De huur- en woningprijzen stijgen al jaren sneller dan de lonen. Registratierechten en notariskosten lopen op. Wat doen we daaraan?

Betaalbare energie voor iedereen

De energieprijzen swingen de pan uit. Gevolg: een hogere factuur voor hetzelfde verbruik. Energie moet én duurzaam én betaalbaar worden voor iedereen.

Een boost voor lokale handelaars en ondernemers

Onze zelfstandigen kunnen steeds moeilijker opboksen tegen grote bedrijven. Hoe helpen we hen?

Stop zwartwerk en fraude

Zwartwerk en fiscale fraude kosten de samenleving miljarden euro's per jaar. Resultaat? Onze gezondheidszorg en sociale zekerheid worden duurder voor iedereen die wél eerlijk is.

Werkbaar werk voor iedereen

Om mensen gemotiveerd te houden tot aan hun pensioen moeten we ervoor zorgen dat de job ook werkbaar is. Hoe pakken we dat aan?

Een job voor zo veel mogelijk mensen

Veel mensen vinden geen job terwijl er talloze vacatures openstaan. Hoe lossen we dat op?

Aantrekkelijke knelpuntberoepen

Aantrekkelijke knelpunt-beroepen

België telt maar liefst 193 knelpuntberoepen. Van kinderopvang en zorgmedewerkers tot leerkrachten en ICT'ers. Allemaal noodzakelijke beroepen waar werkgevers te weinig mensen voor vinden.

Welvaart

Wat is de sociale welvaart van een land? Welvaart is de mate waarin de inwoners van een land kunnen voorzien in hun behoeften. Kunnen ze het leven leiden dat ze wensen? Gaan ze erop vooruit? Kunnen ze hun materiële én immateriële behoeftes invullen, zoals lekker en gezond eten, kleren kopen, maar ook goed onderwijs en gezondheidszorg?

Zowel welvaart als welzijn zijn heel belangrijk en hangen nauw samen. Welvaart gaat om het beantwoorden van materiële en immateriële behoeftes. Welzijn gaat om het feit of je al dan niet gelukkig bent. Meer welvaart betekent vaak ook meer welzijn. Welvaart staat immers voor economische, culturele én sociale vooruitgang. Daarom is het een moeilijk meetbaar begrip, dat niet altijd in cijfertjes te vatten is.

Vandaag staat de welvaart in ons land onder druk. Zo werken veel mensen met onzekere contracten, zoals interim jobs of dagcontracten. Mensen met dagcontracten hebben werkzekerheid voor slechts 1 dag en worden ook per dag uitbetaald. Ze kunnen op straat staan van de ene dag op de andere. Zo kan je niet aan je toekomst bouwen. Heel wat mensen met dagcontracten of interim werk belanden in de armoede. Ze worden werkende armen genoemd. Hoe bieden we hen weer zekerheid?

Een ander belangrijk aspect van welvaart is betaalbaar wonen. Steeds minder mensen kunnen een woning huren of kopen. De gemiddelde huurprijs van een appartement stijgt al jaren sneller dan de lonen. En wie een woning koopt, is al snel duizenden euro’s kwijt aan de notariskosten bij de aankoop van een woning. Vinden we dat normaal?

Ook de stijgende energieprijzen zetten druk op onze welvaart. De prijs van elektriciteit en de gasprijs in België gaan sterk omhoog. De energiefactuur neemt een steeds grotere hap uit het budget. Ook hier dringt een oplossing zich op.

Ook zwartwerk en fiscale fraude beïnvloeden onze welvaart negatief. Superrijken sluizen geld weg naar belastingparadijzen. Anderen doen klusjes of ander werk ‘in het zwart’. Er worden geen belastingen op betaald en vooral: wie in het zwart werkt, geniet zelf minder bescherming. Fiscale fraude zorgt ervoor dat de gezondheidszorg, de sociale zekerheid, het onderwijs… duurder worden voor wie wél eerlijk belastingen betaalt.

Mensen die werken zijn een stuwende kracht van onze welvaart, en dus van onze samenleving. Mensen die de sprong naar ondernemen maken moeten alle kansen krijgen. Iedereen die werk zoekt, moet kunnen werken. Daarbij is het belangrijk dat meer mensen de weg vinden naar knelpuntberoepen. Begeleiders in de kinderopvang, zorgmedewerkers, leerkrachten en ICT'ers: het is maar een greep uit de knelpuntberoepen, waar werkgevers heel moeilijk mensen voor vinden. Nochtans zijn het essentiële jobs in onze samenleving.