Welvaart

welvaart

Hoe meet je de sociale welvaart van een land? 1 simpele vraag kan volstaan. Hebben mensen het gevoel dat ze vooruit kunnen in het leven, dat morgen beter wordt dan vandaag? Die vraag geldt voor iedereen. Of je nu werkt, gepensioneerd bent of niet kan werken.

Vandaag is de realiteit dat zelfs wie elke dag keihard zijn best doet, niet altijd vooruit gaat. De huur- en woningprijzen stijgen al jaren sneller dan de lonen. De kosten lopen op. Een verliefd koppel kan lang niet altijd een huis betalen, zelfs wanneer ze allebei werken. Wat doen we daaraan?

Ook de energiefactuur neemt een steeds grotere hap uit het budget. Energie moet én duurzaam én betaalbaar worden voor iedereen.

Werken is meer dan alleen geld verdienen. Appreciatie, zelfontplooiing en het gevoel hebben dat je bijdraagt, zijn net zo belangrijk. Om mensen gemotiveerd te houden tot aan hun pensioen, moet een job in de eerste plaats werkbaar zijn. Hoe pakken we dat aan?

Geef jouw idee en maak The Big Shift naar meer sociale welvaart.

 
“Veel mensen doen keihard hun best, maar krijgen daar te weinig voor terug.”

- Melissa Depraetere, federaal fractieleider

Geef jouw idee

Meer dan een maand lang konden mensen stemmen op hun belangrijkste uitdagingen. Dit is het resultaat. Hoe zou jij deze uitdagingen aanpakken? Laat van je horen en misschien wordt jouw idee werkelijkheid.

BETAALBAAR WONEN VOOR IEDEREEN

De huur- en woningprijzen stijgen al jaren sneller dan de lonen. Registratierechten en notariskosten lopen op. Wat doen we daaraan?

Meer info Geef jouw idee →

BETAALBARE ENERGIE VOOR IEDEREEN

De energieprijzen swingen de pan uit. Gevolg: een hogere factuur voor hetzelfde verbruik. Energie moet én duurzaam én betaalbaar worden voor iedereen.

Meer info Geef jouw idee →

WERKBAAR WERK VOOR IEDEREEN

Om mensen gemotiveerd te houden tot aan hun pensioen moeten we ervoor zorgen dat de job ook werkbaar is. Hoe pakken we dat aan?

Meer info Geef jouw idee →
  • UPDATE: Dit zijn – tot nu toe – de belangrijkste uitdagingen

    05-11-2021 Al meer dan 4.000 mensen stemden op hun belangrijkste uitdagingen om onze samenleving beter, warmer en meer solidair te maken. Ontdek de tussentijdse resultaten en stem ook op jouw uitdagingen vóór 20 november. Stem nu ook op jouw uitdagingen The Big Shift is onze uitnodiging aan elke progressieve Vlaming om de uitdagingen van onze samenleving aan te pakken. De eerste stap? Samen beslissen wat de belangrijkste uitdagingen zijn. Daarvoor ka... lees meer

  • Tijdens de kick off van The Big Shift stemden 1.000 mensen op hun belangrijkste uitdaging

    28-10-2021 Op zaterdag 23 oktober vond de kick-off van The Big Shift plaats in Mechelen. Meer dan 1.000 deelnemers beslisten al mee wat de belangrijkste uitda... lees meer

  • Herbekijk de openingsspeech van Conner Rousseau

    22-10-2021 Op zaterdag 23 oktober trapte Conner Rousseau The Big Shift af: "Tijd voor iets anders, iets beters, iets positiefs. Voor openheid en vertrouwen. V... lees meer

VEILIGHEID
Ontdek uitdaging
Kom te weten waarom deze thema’s zo belangrijk zijn.